Ribogojilište Slap počelo gradnju fabrike za preradu ribe

Bez autora
Sep 04 2011

U Slapu kod Žepe započeta je gradnja pogona za preradu ribe, koji će koštati više od 1,2 miliona KM. Nakon prošlogodišnjih šteta, izazvanih remontom Hidroelektrane Bajina Bašta i ispuštanjem vode iz jezera Perućac, a potom poplava, Ribogojilište Slap dostiglo je kapacitet od 440 tona ribe, a gradnjom fabrike bit će omogućen kvalitetniji plasman na tržište. Iz ove fabrike izlazit će pakovanja svježe očišćene i zamrznute ribe, a instalirat će i vakuumirano pakovanje smrznute ribe. U samom startu morat će osigurati 550 tona ribe u sezoni, što im je i plan za 2012. godinu. Odmah će otvoriti nova radna mjesta. Do kraja ove godine planiraju zaposliti novih 12 radnika. Početna investicija od 1,2 miliona KM bit će uvećana izmjenama u projektu, usklađenim sa propisima Evropske unije. Njihov partner Norfish iz Mostara dozvolio im je da snime stanje kod njih i da prilagode svoj projekt tako da će to malo povećati investiciju.

Ribogojilište Slap počelo gradnju fabrike za preradu ribeU Slapu kod Žepe započeta je gradnja pogona za preradu ribe, koji će, prema najavama investitora, koštati više od 1,2 miliona KM.

Nakon prošlogodišnjih šteta, izazvanih remontom Hidroelektrane Bajina Bašta i ispuštanjem vode iz jezera Perućac, a potom poplava, Ribogojilište Slap dostiglo je kapacitet od 440 tona ribe, a gradnjom fabrike bit će omogućen kvalitetniji plasman na tržište.

- Iz ove fabrike izlazit će pakovanja svježe očišćene i zamrznute ribe, a instalirat ćemo i vakuumirano pakovanje smrznute ribe. U samom startu morat ćemo osigurati 550 tona ribe u sezoni, što nam je i plan za 2012. godinu. Odmah ćemo otvoriti nova radna mjesta. Do kraja ove godine planiramo zaposliti novih 12 radnika - kaže vlasnik Muhamed Tabaković.

Početna investicija od 1,2 miliona KM bit će uvećana izmjenama u projektu, usklađenim sa propisima Evropske unije.

- Naš partner Norfish iz Mostara dozvolio nam je da snimimo stanje kod njih i da prilagodimo svoj projekt tako da će to malo povećati investiciju. Nastavljamo partnerstvo s njima i nećemo poremetiti odnose - pojašnjava Tabaković.

Svježa riba s ušća rijeke Žepe u Drinsko jezero plasira se na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a u toku su i pregovori sa potencijalnim kupcima iz Turske, Hrvatske i Austrije.

Zabrinuti Omanović

Predsjednik Mjesne zajednice Žepa Mustafa Omanović podržava gradnju novog pogona, ali smatra kako se gradi na pogrešnom mjestu.

- Mi smo imali planiranu mini hidroelektranu Italijana pa smo je zaustavili, jer bi uništila tok rijeke Žepe. Ovoj fabrici nije mjesto pored vode, treba biti barem 300 metara dalje - kaže Omanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik